onsdag 10. november 2010

Pensumlitteratur og kyrkja

Ein av mange fordelar ved å studera ved Det teologiske menighetsfakultet er innhaldet i pensumbøkene. No, medan eg sit på lesesalen og les pensum fram mot eksamen (fyrste og sjuande desember, for den som måtte vera interessert, (les: mamma)) dukkar det opp mange gode avsnitt. Idag les eg "Fortolkning til Matteusevangeliet" av Hans Kvalbein, NT-professor ved MF, og her er ein del av oppsummeringa av avsnittet om Peters vedkjenning (Matt.16:13-20):


Peters bekjennelse står som et midtpunkt og høydepunkt i Matt. Det er "åpenbaring" i egentlig forstand, for her "avdekkes" noe av hemmeligheten ved Jesu person. Det finnes mange oppfatninger av Jesus i folket. De har oppfattet at han er en person med avgjørende myndighet, at Gud har gitt ham et særskilt oppdrag. Men Jesus er mer enn Døperen, mer enn en profet. Peter avlegger bekjennelsen til ham som Messias.
Men til Messias hører et folk. Jesus bekrefter ikke bare Peters bekjennelse, men lar ham på grunnlag av den bli fundamentet under den kirke han vil bygge. Kirken er forsamlingen av Guds folk i endetiden, Messias' menighet. Den får løfte om å vinne over døden. Og den får fullmakt til å tilgi synd og slik åpne for himmelriket. Jesu verk skal føres videre gjennom hans kirke.
Det er viktig å merke seg at kirken ikke grunnlegges på folkets positive, men vage og uklare forventninger til Jesus. Kirken blir ikke til ved at mange fatter interesse for Jesus og stiller seg positive til ham. Kirken blir til når Jesus blir erkjent og vedkjent som Messias. Peter er klippen fordi han var den første til å følge Jesu kall og den første til å bekjenne ham modig og klart. Etterfølgelse og bekjennelse er kirkens kjennetegn. Kirken er Jesus forsamling, som tror på syndenes forlatelse i hans navn og som er lydige mot hans kall.

(Kvalbein, 1998, bind II, s73)

Når eg las dette tenkte eg og på Bjørn Eidsvåg sitt nylege utspel til Aftenposten, der han meiner at kyrkja burde hjelpe til med å stille spørsmål, og ikkje freista koma med svar. Men her er altså ei beskriving av kva kyrkja er, basert på Bibelen: Det er ei vedkjenning til Kristus. Dersom ein berre vil stilla spørsmål og helst ikkje finna noko svar, må ein gå ein annan stad, for i den kristne kyrkja finst eit svar: Jesus!

2 kommentarer:

Beate sa...

Anne sin kommentar når Matteusbokå kom i posten te meg:
"Håpa kje du ska ha alle bøkene i Bibelen!"

Anonym sa...

D e godt atte du informera mammen om ka ti du ska ha eksamen. Eg ska tenkja ekstra møkje på deg desse dagane, jentå mi.
knip frå mamsen